aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

Határtalan vándorlás - Folytatódik a projekt

feltöltve: 2017. július 6. 10:52 | utolsó módosítás: 2017. július 7. 16:56 | Horváth Zoltán
Határtalan vándorlás - Folytatódik a projekt

A Fischbachtól Kőszegig vezető Alpannónia hosszú távú túraútvonal mottója: Határtalan vándorlás. Hamarosan megvalósulhatnak az Alpannónia Plus projektelemei is, mely egy egységes, magas színvonalú túradesztináció létrehozása a stájerországi Joglland térségtől Burgenlandon és Alsó-Ausztrián át egészen a Kőszegi-hegységig és az Írottkő Natúrparkig. Ennek egyik állomása Csepreg.

Az Alpannónia határon átnyúló panoráma túraútvonal a Keleti-Alpokat köti össze a Pannóniával. Az Alpannónia plus projekt célja az útvonal optimalizálása és bővítése, a túradesztináció egészére hosszú távú működtetési stratégia megalkotása, az útvonal és a turisztikai szolgáltatók közösen kidolgozott kritériumok alapján történő minősítése a fenntartható, zöld turizmus érdekében.

Vlasich Krisztán polgármester elmondta, hogy június 9-én az Alpannónia plus pályázat kapcsán a stájerországi Joglland régióban a Rabl Kreuz menedékházban egy projektindító sajtóreggelin vettek részt, ahol az érintett települési vezetők, 7 magyar és 3 osztrák régió volt jelen. Az Alpannónia plus projekt időtartama 3 év, 2019.12.31-ig tart. Az összköltségvetése: 1.866.029 Euró, melyből a magyar partnerek költségvetése: 806.000 Euró, közel 250 millió Forint. A magyar partnerek koordinátora a kőszegi székhelyű Írottkő Natúrparkért Egyesület.

– Csepreget több fejlesztés is érintheti, információs pontot alakítanak ki a Rumi-házban - hangsúlyozta a polgármester. - A felújításra kerülő ingatlan hármas feladatot lát majd el: pihenőhely és információs pont lesz, mosdókat építenek ki, s létrejön egy kiállítótér is. Az Alsó-Hangán komplett pihenőhelyet hoznak létre, amely a túrázók részére kulturált körülményeket biztosít a megpihenésre és étkezésre. Az útvonal mentén található Sajbók-forrást és környékét helyreállítjuk, turistabaráttá alakul. A forrás felújítása során megtörténik a tisztítás is, így a túrázók számára fogyasztható lesz a vize.

A projekt során létrehoznak egy 7 állomásos tanösvényt, melynek témája a Csepregi szőlőhegy és bor története. Megtörténik az Új Bene kút és környékének helyreállítása, itt is iható lesz a kút vize. A Bene-hegyi tónál magaslest és ismeretterjesztő anyagokkal ellátott bemutatóhelyet alakítanak ki, ahonnan az élővilág zavarása nélkül figyelhető meg a tó madárvilága.

A csepregi beruházások mintegy 52,5 millió forintba kerülnek majd. A pályázati támogatottság 95 százalékos, melyhez a város 2,6 millió forint önerőt biztosít.

A cikket eddig 596 ember olvasta.
Hírhez kapcsolódó képek