aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

Tiszta udvar, rendes ház

feltöltve: 2017. július 8. 10:23 | utolsó módosítás: 2017. július 8. 14:39 | Horváth Zoltán
Tiszta udvar, rendes ház

Rendkívüli testületi ülésen döntöttek úgy a képviselők, hogy „Tiszta udvar, rendes ház” címmel elismerést alapítanak. Sokan jelentkeztek a felhívásra, így nehéz dolguk volt a bíráknak.

A Tiszta udvar, rendes ház mozgalmat még a 20. század első felében indították el. Ennek fő célja az volt, hogy a környezetét mindenki tartsa rendben. Akkoriban a cím kitüntetésnek számított, presztízsértékkel bírt, hiszen szigorú feltételekhez kötötték, aki elnyerte, büszkén tette ki a ház oldalára, a kerítésre.  A portát nemcsak virágosítani kellett, hanem rendben is tartani.

Néhány évvel ezelőtt újraélesztették a mozgalmat, melyhez most Csepreg is csatlakozott. Vlasich Krisztián polgármester elmondta, hogy egyrészt motiváló hatása van a felhívásnak, hiszen törekednek arra a városlakók, hogy esztétikus legyen a környezetük, másrészt összekovácsolja azokat, akik részt vesznek benne. A polgármester hangsúlyozta: a képviselő-testület bízik benne, hogy mindez szemléletformáló hatással is bír majd, mert a zöldfelület folyamatos karbantartása és a virágosítás a jövő generációjának is példamutató értékűvé válik.

Csepregen azok pályázhattak a címre, akiknek az ingatlana, s az azon található épület, kert, udvar megjelenésében harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezetébe, és akinek az ingatlana előtti járda, árok, árokpart gyommentesen tisztántartott. Sokan döntöttek úgy, hogy megmérettetnek a versenyben, hiszen kecsegtető elismerésben részesülhetnek.

Magánszemélyek, illetve társasházak által pályázatható kategóriában az első helyezett a megtisztelő „Tiszta udvar, rendes ház feliratú” táblán túl bruttó 30, a második 20, a harmadik 10 ezer forintot kap.

A zsűri hamar neki is látott a munkának, június 15-ig befejeződtek a helyszíni bejárások. Nem volt könnyű dolguk, hiszen a nevezők mind törekedtek arra, hogy minél esztétikusabb, rendezettebb látvány fogadja a bírákat. Hangsúlyozták, a nevezők mind példát mutattak a településen élőknek szorgalmukkal, kitartásukkal, mellyel szebbé varázsolták a környezetet, melyben élnek.

Az eredmények: az első helyen az Ady utca 5. szám alatt élő Horváth József végzett, második lett a Bognár Ignác utca 21. szám alatt élő Kun Ferenc lett. A dobogó harmadik fokára Réczeg Zoltánné került, aki a Bajcsy u. 7-ben lakik.

Idén különdíjat is kiosztottak: erről a Vas Népe főszerkesztője döntött. A legizgalmasabb kertnek a Taksony utca 1. szám alatti, gazdagon termő, mediterrán birtokát választották, ahol Pócza-Kosztur Renáta fogadta őket. A szerkesztőség által díjazott ház tulajdonosa szakácskönyveket és napilap-előfizetést kap ajándékba.

A díjakat ünnepélyes keretek között hirdetik majd ki.

A cikket eddig 944 ember olvasta.
Hírhez kapcsolódó képek