aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

Biztonságos Internet Nap (Safer Internet Day)

feltöltve: 2019. február 6. 15:31 | utolsó módosítás: 2019. február 6. 15:32
Biztonságos Internet Nap (Safer Internet Day)


Biztonságos Internet Nap (Safer Internet Day)

2019. február 5.

Az Európai Unió a virtuális tér biztonságának növelése érdekében megalkotta a Biztonságos Internet Programot, majd ezt kibővítve a Biztonságos Internet Plus Programot, amelynek keretén belül a szakemberek világszerte ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre.

 

A legfontosabb dolog a tudatos internethasználat kialakítása, amelynek egyik alappillére az adatok fokozott védelme.

 

A virtuális térben – sokszor tudtunkon kívül – személyes adatokat és egyéb információkat osztunk meg magunkról, ami által úgynevezett digitális lábnyom jön létre. Ez tartalmazhat képeket, személyre, érdeklődési körre, illetve internethasználati szokásokra vonatkozó adatokat, sőt, akár pénzügyi információkat is. Egy részüket maga a felhasználó teszi közzé, ezek az aktív nyomok. A másik csoportba a passzív nyomok tartoznak, amelyek gyűjtése a felhasználó aktív közreműködése nélkül – például a látogatott oldalak naplózásával – történik. Digitális lábnyomot létrehozhat számítógép, mobiltelefon, tablet, illetve bankkártyahasználat is. Az érdeklődési körre, helyre, időpontra, keresési eredményekre, kulcsszavakra vonatkozó adatok felhasználhatók viselkedéskutatásra, személyre szabott marketingakciókra, közvéleménykutatásra, az adott személy megítélésére, rosszabb esetben személyiséglopásra is. A hosszabb időn keresztül történő adatgyűjtéssel az érintett élettörténete is megrajzolható.

 

A fényképek online megosztása több szempontból is problematikus lehet. A nem átgondolt tartalmú fotó közzétételével a felhasználó akár zaklatás célpontjává is válhat. A témán kívül azonban – a háttérből, környezetből következtethetően – a személyünkkel kapcsolatos egyéb olyan információkat is tartalmazhat a kép, amelyeket már nem biztos, hogy célszerű megosztani. A digitális fényképezőgépek az általuk készített képfájlokban rögzítik és tárolják a fotó készítésének dátumát, időpontját, földrajzi helyét, a fényképezőgép vagy mobiltelefon típusát, valamint gyártójának nevét. Ezeknek az információknak a megosztása további kockázatot jelenthet.

Ahogy az értékeink védelmére is különböző megoldásokat alkalmazunk, úgy a digitálisan tárolt adatainkkal kapcsolatban is fokozott körültekintéssel kell eljárni.

Nagyon fontos a közösségi oldalak tudatos, biztonságos használata, megfelelő beállítása.

 

  • Profilja ne legyen nyilvános, személyes adatait, a megosztott tartalmakat idegenek ne láthassák!
  • Ismerősei körét ne tegye idegenek számára hozzáférhetővé!
  • Csoportosítsa ismerőseit, így tovább korlátozhatja, hogy ki és mit láthat!
  • Úgy állítsa be közösségi oldalát, hogy kizárólag a jóváhagyása után jelölhessék meg egy bejegyzésben, illetve fényképen!
  • Idővonalán korlátozza, ki tehet rajta közzé tartalmat!
  • Ha egyéb oldalra, illetve alkalmazásba közösségi profiljával jelentkezett be, ellenőrizze az adatvédelmi beállításokban, hogy az milyen adataihoz – GPS pozíció, mikrofon, kamera, címjegyzék – fér hozzá.
  • Senkinek ne adja meg felhasználói nevét és jelszavát!
  • Ha más által is használt számítógépen internetezett, nem elegendő a böngésző bezárása, minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezésből!

 

Az internet nem felejt! Alaposan gondolja át, milyen körben osztja meg személyes adatait, aktuális tartózkodási helyét, utazási terveit, fényképeit!

 

A biztonságos internetezéssel kapcsolatban további hasznos információk találhatóak az alábbi honlapokon:

www.saferinternet.hu;

www.internethotline.hu;

www.biztonsagosinternet.hu;

www.kek-vonal.hu.

 

VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNÜGYI OSZTÁLY

Bűnmegelőzési Alosztály

9700 Szombathely, Petőfi S. u. 1/C.

Telefon: 06/94/521-065   Fax: 06/94/521-160

E-mail: bunmeg.vasmrfk@vas.police.hu

A cikket eddig 436 ember olvasta.