Új projektek
Elnyert pályázatok
aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

Közösségépítő kirándulás - Sümeg és Nagyvázsony volt az úti cél

feltöltve: 2019. május 5. 08:00 | utolsó módosítás: 2019. május 14. 09:19 | Koszorú Mihály
Közösségépítő kirándulás - Sümeg és Nagyvázsony volt az úti cél

Sokan csatlakoztak a hagyományos városi buszos kiránduláshoz, melyet Vlasich Krisztián Csepreg város polgármester kezdeményezése és szervezőmunkája hívott életre. Korábban jártak már Budapesten, Bécsben és Pozsonyban, de Tihany és Visegrád nevezetességeinél is, s az országházat is meglátogatták már.

A közösségépítő megmozdulásra ezúttal április 13-án szombaton került sor, közel ötven fő részvételével indultak el a kirándulás első állomására, Sümegre. A Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplom a város szívében fekszik, 1654-ben szentelték fel, s máig közkedvelt búcsújáróhely a barokk stílusú templom. Rövid belvárosi sétát követően a helyi rétesházban tízóraiztak a megéhezett utazók, majd Nagyvázsonyba vették útjuk.

A Kinizsi-vár a középkori magyar történelem egyik nevezetes erődítménye, a 25 méter magas lakótornya máig meghatározó látképet nyújt. Megmaradt még az utókornak a patkó alakú barbakán és a vár falainak jórésze is, de egymilliárd forintos támogatásból a jövőben teljesen megszépül az épület, s újra elnyeri régi méltó pompáját. Ezt már Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, a csepregi kirándulók újdonsült idegenvezetője mondta, aki néhány órára szintén csatlakozott a városi közösséghez. A találkozás jóízű beszélgetéssel, és közös ebéddel bontakozott ki a helyi étteremben.

Egy régi mesterség titkaira is fény derült ezen a szombati napon, Tarsoly László kovácsmester műhelymúzeumában megismerhették azt is, hogyan, milyen eszközökkel dolgoztak és mit is csináltak a kovácsok száz, vagy akár kétszáz évvel ezelőtt.

A hazaút során Devecsert ejtették útba a csepregiek, a vörösiszap-katasztrófa sújtotta település új lakónegyedet tekintették meg, ahol egy Makovecz-kápolnát és 87 teljesen új lakóházát épített a kormány a károsultak megsegítésére a 2010-es esztendőt követően.

Vlasich Krisztián, Csepreg első embere úgy fogalmazott, fontosnak tartja az ilyen közösségépítő programokat, melyekre nagy szükség van, hiszen a fejlesztések mellett fontos a városi közösség megerősítése és folyamatos építése is.

A cikket eddig 1044 ember olvasta.
Hírhez kapcsolódó képek
ma van
2020. június 6. szombat,
Norbert napja.
Időjárás:
Választás 2019
Önkormányzati választások 2019Európai Parlamenti választások 2019
eseménynaptár
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Hulladékgyűjtés
Hulladékgyűjtési naptárak
Tűzmegelőzés
Tűzmegelőzési célú kampány
friss fotógaléria
Népszámlálás
Népszámlálás 2011