Új projektek
Elnyert pályázatok
aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

Történelmi horvát-magyar kapcsolatot ápolnak

feltöltve: 2019. június 3. 06:30 | utolsó módosítás: 2019. június 2. 19:55 | Koszorú Mihály
Történelmi horvát-magyar kapcsolatot ápolnak

Már másodjára várta Csepreg delegációját a horvátországi Pakráci Magyar Közössége, akik jó szívvel és szeretettel, bőséges vendéglátással fogadták azt a közel harminc főt, akik a város képviseletében utaztak a külhoni magyarokhoz.

Csepreg és a Daruvár környéki szórvány magyarság lakta Pakrác település együttműködést a Jankovich gróf család alapozta meg, akik annak idején a város nagybirtokosai voltak. A közös történeti emlékeket a csepregi horvát nemzetiségi önkormányzat karolta fel, s a testvérkapcsolat fellendítését a csepregi városvezetés is támogatta. Május 18-án Vlasich Krisztián polgármester és Kissné Krály Mária nemzetiségi elnök a Pakráci Magyar Napokon köszöntötte a népes vendégsereget, s adták át ajándékaikat és jókívánságaikat a helyi magyar kisebbségnek.

A csepregi delegációt Jankovics Róbert a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, a magyar közösség országgyűlési képviselője személyesen köszöntötte.

A vasi kisváros meglepetéssel is készült a helyieknek: a Csepregi Palacsinta Fesztivál népszerűsítésével kínálták a gasztronómia iránt érdeklődőknek, valamint minden édesszájúnak kakaós és lekváros palacsintát. A finom tésztaételek kelendőek voltak a rendezvényre kilátogatók körében. A delegáció városnézéssel, múzeumlátogatással zárta a napot. A vasárnap reggelt Lipik városában kezdték, a gyógyvízkút és a fürdő körüli park megtekintésével. A pakráci magyarokat összekovácsoló szervezet vezetője, Josip Fa egy olyan kápolnához is elvezette a csepregiket, ahol a délszláv háború helyi áldozatai előtt állítottak emléket. A környéket 1991. őszén vonták szerb ellenőrzés alá, de a horvát felszabadító hadműveletet követően is végeztek pusztítást a szerb partizánok.

Útjuk során elkalauzolták őket a Monarchia első pszichiátriai intézetéhez is, ami egyben Horvátország első közkórházává is vált. Az épület a Pakra folyó partján áll, s a délszláv háború idején a frontvonalon helyezkedett el, így súlyos károkat szenvedett, a pusztítás során használhatatlanná vált. Az egészségügyi szakemberek a támadás előtti éjszaka, emberfeletti erővel mintegy 300 beteget tudott kimenekíteni a kórházból, ezzel megmenekítve őket a biztos haláltól.

A horvát-magyar testvérkapcsolatot építő kirándulás végül egy közös ebéddel zárult, ahol a felek megállapodtak, hogy legközelebb július 13-én találkoznak a III. Csepregi Palacsinta

Fesztiválon. Az együttműködésük okiratba foglalva szeretnék még szorosabbra fűzni, melynek ünnepélyes aláírását is ekkora tervezik.

A cikket eddig 892 ember olvasta.
Hírhez kapcsolódó képek
ma van
2020. június 6. szombat,
Norbert napja.
Időjárás:
Választás 2019
Önkormányzati választások 2019Európai Parlamenti választások 2019
eseménynaptár
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Hulladékgyűjtés
Hulladékgyűjtési naptárak
Tűzmegelőzés
Tűzmegelőzési célú kampány
friss fotógaléria
Népszámlálás
Népszámlálás 2011