aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának 32. heti hírlevele

feltöltve: 2019. augusztus 7. 08:38
Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának 32. heti hírlevele

Nyári bűnmegelőzési tanácsok

a gyermekek biztonságos strandolása érdekében

  • Már gyermekkorban célszerű megtanítani a fürdőzés alapszabályait. A legfontosabb, hogy csak kijelölt helyen szabad fürdeni. A fürdést tiltó tábla jelzését sohasem szabad figyelmen kívül hagyni! Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe, teli gyomorral ne fürödjenek!
  • Fel kell hívni a gyermekek figyelmét a viharjelző rendszer működésére, amely sárga, villogó fénnyel figyelmeztet a veszély közeledtére. I. fokú viharjelzés esetén (percenként 45-ször felvillanó fényjelzés) fürdeni, matraccal, vízibiciklivel vagy más fürdőeszközzel a vízben tartózkodni csak a strandok bójákkal határolt területén szabad. II. fokú viharjelzésnél (percenként 90-szer felvillanó fényjelzés) már a part közelében is tilos a fürdés, a vízben tartózkodás!
  • Figyelni kell a strand területét jelző bójákra, mert az azon túli fürdőzés veszélyes lehet!
  • Aki nem tud úszni, ne használjon gumimatracot, mert vízbeforduláskor a mély vízben találhatja magát!
  • Azonnal hagyja el a vizet, aki fázik és törölközzön szárazra, mert amíg vizes, tovább hűlhet a teste!
  • Fontos felhívni a fiatalok figyelmét, ha bajba kerültek, ne essenek pánikba, kiabáljanak, jelezzenek a legközelebbi személynek!
  • Ha valaki bajban van, segítségért kiált, integet a vízből, vízibicikliről vagy hajóról, azonnal hívjanak segítséget, értesítsék a strandi vízimentőt vagy a strand személyzetét!
  • Tanítsuk meg már gyermekkorban a 112-es egységes európai segélyhívószám használatát!  Fontos tudni, hogy a 112 ingyenesen hívható az Európai Unió, sőt szinte az egész kontinens területén. Tudatosítsuk a fiatalokban, hogy – vészhelyzetben – ezen a számon kérhetik a Mentők, a Rendőrség és a Katasztrófavédelem segítségét! Fontos azt is megtanítani, hogy az indokolatlan hívások túlterhelik a rendszert, veszélyeztetve ezzel olyan emberek életét, vagyontárgyait, akik valóban segítségre szorulnak.

 

 

VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNÜGYI OSZTÁLY

Bűnmegelőzési Alosztály

9700 Szombathely, Petőfi S. u. 1/C.

Telefon: 06/94/ 521-065   Fax: 06/94/521-160

E-mail: bunmeg.vasmrfk@vas.police.hu

A cikket eddig 196 ember olvasta.