aktuális
hasznos hírek
Művelődési ház

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának február havi hírlevele

feltöltve: 2019. február 28. 14:00 | utolsó módosítás: 2019. február 28. 14:08

 

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának február havi hírlevele

 


 

Albert Einstein:

„Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket.”


Bűnmegelőzési tanácsok

a betöréses lopások megelőzése érdekében

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért az ingatlanok és ingóságok biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia.

 

A bűncselekmények minél hatékonyabb megelőzése érdekében folyamatosan elemezzük a Vas megyében elkövetett lakásbetöréseket. Az elmúlt évben a betöréses lopások száma a 2017. évi adatokhoz viszonyítva 18,9 %-kal, a lakásbetörések száma pedig 32,6 %-kal csökkent. Az elvégzett értékelések alapján általánosságban megállapítható, hogy a jogsértések bekövetkezését – időről időre – ugyanazok az okok, illetve körülmények segítették elő.

 

A bűncselekményeket december és január hónapban kizárólag olyan időszakokban követték el, amikor az ingatlanok üresen álltak. A hat esetből négyszer a teraszajtó, egy-egy alkalommal pedig az ablak, illetve a hátsó ajtó befeszítésével próbáltak bejutni a családi házakba. A bűncselekmények közül három kísérleti szakaszban maradt. Ezekben az esetekben az ingatlanok riasztóval voltak felszerelve, illetve olyan minőségű nyílászárókkal rendelkeztek, amelyeket nem sikerült felfeszíteni. A befejezett bűncselekmények közül az egyik alkalommal az elkövető a lakóházba bejutva kutatást-forgatást végzett, de nem tulajdonított el semmit. A másik két esetben készpénzt, arany ékszereket, műszaki cikkeket, ruhákat, valamint parfümöt vitt el.

 

A jogsértések bekövetkezésének tapasztalatai és ezek megelőzésének lehetőségei az alábbiak szerint összegezhetők. Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, azokat közvetítsék rokonaiknak és ismerőseiknek is!

 

A támadott ingatlanok nem rendelkeznek védelmi rendszerrel, vagy a meglévő működése nem megbízható.

 • Anyagi lehetőségeikhez mérten, a mechanikai védelem kiegészítésként alkalmazzanak elektronikai rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonukba.
 • Érdemes biztonságtechnikai szakember tanácsát kikérni, aki az adott ingatlan állapotát, helyzetét figyelembe véve tud tanácsot adni.
 • Ügyeljenek a meglévő elektronikai védelmi rendszer karbantartására!
 • Célszerű szúrós, tüskés növényeket telepíteni a kerítés mellé. A kerítés maradjon átlátható, hogy illetéktelenek ne tudjanak feltűnés nélkül mozogni a kertben!

 

A jogsértéseket olyan időszakban követik el, amikor senki sem tartózkodik az ingatlanban, vagy az teljesen lakatlan.

 • Amikor hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, vagy szomszédjukat, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.
 • Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.
 • Amennyiben lakásukban elektronikus riasztórendszer került kiépítésre, akkor se feledkezzenek meg az aktiválásáról, ha csak rövidebb időre hagyják el otthonukat!
 • Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra!
 • Közösségi oldalon semmiképpen sem ajánlatos közzétenni az utazást.
 • Lakatlan ingatlanban ne hagyjanak értéket!
  • Ha a településen működik polgárőr szervezet, célszerű felvenni a kapcsolatot velük. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak, amellyel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.

 

Az elkövetők jellemzően olyan nyílászárókat választanak a behatoláshoz, amelyek – az utcáról, illetve a szomszédok által – kevésbé látható helyen kerültek kiépítésre, továbbá nem rendelkeznek védelemmel, megerősítéssel.

 • Célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek. Használjanak hevederzárat!
 • Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet úgynevezett „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Ha elmennek otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is.
 • Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince, vagy a garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni.
 • Ne hagyjanak elérhető helyen olyan tárgyakat (pl. létra), amelyek megkönnyítik a nyílászárók elérését, ezáltal pedig az épületbe történő bejutást!

Az értékek tárolására nem áll rendelkezésre megfelelő eszköz.

 • Ne tartsanak otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni.

 

Egy esetleges betörés esetén a nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságaikról fényképet és részletes leírást készítenek.

 

 

 

 

 

„A szülők és a családok a Rendőrség kiemelt partnerei a kábítószer-bűnözés megelőzésében” program

 

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2014 nyarán országos prevenciós programot indított útjára a fiatalok kábítószer-fogyasztásának megelőzése érdekében. Drogprevenciós összekötő került kijelölésre valamennyi rendőrkapitányságon, aki a hozzá forduló szülők részére elektronikus úton, előadásokon, fórumokon, fogadóórán, illetve telefonon keresztül nyújt tájékoztatást a kábítószerekkel kapcsolatos büntetőjogi kérdésekben.

 

A drogprevenciós összekötők elérhetőségei

 

Celldömölk Rendőrkapitányság

Radics Zsoltné c. r. főtörzsőrmester.

Telefonszám: 06/95/525-404.

E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu.

A telefonos ügyelet ideje: minden hónap első és utolsó péntek, 10.00-11.00 óráig.

Körmendi Rendőrkapitányság

Gyenese Tünde c. r. százados.

Telefonszám: 06/94/592-630.

E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu.

A telefonos ügyelet ideje: minden hónap páratlan hét szerda, 09.00-10.00 óráig.

 

Kőszegi Rendőrkapitányság

Szabadkainé Brindicsár Orsolya c. r. főtörzsőrmester.

Telefonszám: 06/94/358-020.

E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu.

A telefonos ügyelet ideje: minden hónap második és utolsó hétfő, 08.00-09.00 óráig.

 

Sárvári Rendőrkapitányság

 

Gersei Attila r. főtörzsőrmester.

Telefonszám: 06/95/523-542.

E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu.

A telefonos ügyelet ideje: minden hónap első és utolsó csütörtök, 13.30-14.30 óráig.

 

Szombathelyi Rendőrkapitányság

 

Hadásziné Heiner Renáta r. főhadnagy.

Telefonszám: 06/94/521-011, 06/20/329-4564.

E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu.

A telefonos ügyelet ideje: minden hónap páros hét kedd, 08.00-09.00 óráig.

 

Vasvári Rendőrkapitányság

 

Molnár Balázs r. hadnagy.

Telefonszám: 06/94/370-119.

E-mail-cím: infodrog@vas.police.hu.

A telefonos ügyelet ideje: minden hónap páros hét szerda, 14.00-15.00 óráig.

 

 

Kérjük, forduljon bizalommal munkatársunkhoz!

 

 

VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNÜGYI OSZTÁLY

Bűnmegelőzési Alosztály

9700 Szombathely, Petőfi S. u. 1/C.

Telefon: 06/94/521-065   Fax: 06/94/521-160

E-mail: bunmeg.vasmrfk@vas.police.hu

 

 

 

Érintetti tájékoztató az alábbi linken érhető el.

A cikket eddig 209 ember olvasta.
Hírhez kapcsolódó dokumentumok
megnevezésfeltöltveméret
erintetti_tajekoztato.pdf2019.02.28.360.8 Kb